Bij de Hertog van Gelre hechten we veel waarde aan een open en veilige werksfeer en leeromgeving voor leerlingen, ouders en leerkrachten. Tijdens onze lessen willen we kinderen de kracht van hun eigen kunnen laten ervaren en hen stimuleren om op het juiste moment eigen verantwoordelijkheid te nemen. We vinden het belangrijk dat kinderen respect hebben hebben voor zichzelf, verschillen tussen mensen en dat ze leren dat situaties te veranderen zijn.
Missie: We willen uw kind een zo fijn en leerzaam mogelijke basisschooltijd bieden. Om dat te bereiken, handelen we volgens de volgende visie:
De Hertog van Gelre is een school waar leerlingen, ouders en leerkrachten zich gewaardeerd en veilig voelen. Vanuit deze essentiële basisgevoelens kun je als mens, op zowel cognitief als sociaal-emotioneel gebied, tot leren komen.
Volgens onze visie is ieder kind uniek. Wij zien het als onze taak om elk kind vanuit zijn authenticiteit zo optimaal mogelijk te laten groeien. Dit doen wij door goed te observeren en helder te communiceren waardoor er sprake is van een gedeelde verantwoordelijkheid.
We leren de kinderen respect te hebben voor zichzelf en elkaar en positief om te gaan met verschillen in mening, gewoontes, levensbeschouwing, sekse en cultuur.
Wij bereiden onze kinderen voor op de toekomst en werken samen aan vaardigheden die deze tijd en de toekomst van ze vragen.
De kernwaarden van de school zijn:
De scholen van de Veluwse Onderwijsgroep zijn open katholieke scholen. Er is ruimte voor andere geloofsovertuigingen en voor mensen die kennis willen maken met onze overtuiging. Concreet betekent dit dat onze scholen zorgvuldig omgaan met het geloof en met de daaruit volgende opvattingen over waarden en normen. We maken die opvattingen zo duidelijk mogelijk binnen de dagelijkse praktijk van ons onderwijs. Identiteit is voor ons een vertrekpunt, geen eindpunt. Onze scholen besteden aandacht aan de Bijbel, zonder daar evangeliserend of diskwalificerend mee om te gaan. Uiteindelijke keuzes worden, naar onze overtuiging, gemaakt door de ouders en hun kind(eren), niet door de school. De groepen 1 t/m 3 gebruiken Trefwoord, de groepen 4 t/m 8 werken met Hemel en Aarde.
De Hertog van Gelre is onderdeel van de Veluwse Onderwijsgroep, een door talent en ambitie gedreven organisatie die er in de eerste plaats is voor de leerling. Wij geven leerlingen de ruimte en de mogelijkheden hun talenten te ontdekken en zichzelf zodanig te ontwikkelen dat zij daar nu en later zo optimaal mogelijk gebruik van kunnen maken. Medewerkers blijven zich daarvoor ook als professional ontwikkelen. Onderwijs is onze kerntaak en dit is gericht op het heden en de toekomst van de leerlingen. Ons onderwijs verbindt hen met de samenleving.
Bijna 2.000 medewerkers zetten zich dagelijks in voor onze ruim 13.000 leerlingen. Iedere leerling op onze vijftien basisscholen, één school voor het speciaal onderwijs en elf middelbare scholen voorzien wij van een breed onderwijsaanbod. Hierdoor krijgen zij allemaal gelijke kansen en worden zij uitermate gestimuleerd om hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Zo kunnen zij deze delen met anderen. Wij staan stil bij resultaten, vieren successen, maar blijven kritisch kijken naar wat beter kan en moet.
Algemeen directeur primair onderwijs a.i.
Dhr. Gert Visser, algemeen directeur primair onderwijs
E-mail: g.visser@veluwseonderwijsgroep.nl
Tel: (055) 577 97 51
Voorzitter college van bestuur
Dhr. drs. W.D. Hoetmer
E-mail: info@veluwseonderwijsgroep.nl
Tel: (055) 577 97 99
Op de Hertog van Gelre zijn de groepen als volgt verdeeld:
In de kleutergroepen zitten kleuters van verschillende leeftijden bij elkaar. Door oudste en jongste kleuters bij elkaar te plaatsen, kunnen kinderen elkaar binnen het groepsproces ondersteunen en begeleiden. We starten met vier gecombineerde kleutergroepen 1/2. Vanaf groep 3 werken we met homogene groepen; leerlingen van ongeveer dezelfde leeftijd zitten bij elkaar en volgen hetzelfde lesprogramma. De lesstof wordt voor veel vakken, zeker de basisvakken, gedifferentieerd aangeboden.
Leerlingen die extra oefening nodig hebben, maar ook leerlingen die uitgedaagd moeten worden, krijgen aparte lesstof. Er zitten gemiddeld 25 leerlingen in een groep.
De Hertog van Gelre heeft een continurooster met vijf gelijke dagen van 08.30-14.00u. De hoofdreden van de keuze voor een continurooster is het centraal stellen van het welbevinden van het kind. Het kind ziet op deze manier één vertrouwd gezicht gedurende de schooldag. Daarnaast kunnen wij het kind op de meest productieve uren gedurende de dag onderwijs geven.
Op school vinden na 14.00 uur diverse buitenschoolse activiteiten plaats. Verschillende aanbieders zorgen voor een gevarieerd aanbod. zoals schaken, typeles en Mad Science. De school zorgt voor de locatie maar is niet de verantwoordelijke partij. Ouders waarvan de kinderen meedoen aan een activiteit, hebben zelf contact met de aanbieder en gaan hiermee een verbinding aan.
Visie op ‘leren met ICT’
Het werken met ICT als hulpmiddel is een logisch gevolg van onze algemene visie en luidt als volgt:
De mogelijkheden van ICT in het onderwijs worden steeds groter en interessanter. Daarom willen we al onze leerlingen vertrouwd maken met ICT. Nieuwe vormen van informatieverwerking en nieuwe communicatiemethoden hebben hun intrede gedaan en gaan in de toekomst een steeds belangrijkere rol spelen. We willen de kinderen hierop voorbereiden. Het ontwikkelen van digitale vaardigheden is hier een belangrijk onderdeel van, evenals mediawijsheid. Door gerichte integratie van ICT wordt het onderwijs verrijkt, verbeterd en aantrekkelijker gemaakt voor de leerlingen en leerkrachten.
In ons onderwijs sluiten we op bovenstaande aan door middel van een doorgaande leerlijn met betrekking tot ICT-vaardigheden en mediawijsheid. Hierin wordt veelvuldig gebruik gemaakt van laptops, Chromebooks en iPads. Leerlingen op de Hertog van Gelre gebruiken ICT om te presenteren, verwerken en automatiseren. Ons doel is om onze leerlingen na groep 8 af te leveren als ICT-bewuste mensen die om kunnen gaan met de mogelijkheden en gevaren van de digitaliserende maatschappij.
De basis van ons onderwijs is het leerstofjaarklassensysteem. Behalve in de klas, werken kinderen ook regelmatig buiten de groep aan (uitdagende) opdrachten. Zelfstandigheid en samenwerking worden in toenemende mate belangrijk om zich goed staande te kunnen houden in een samenleving waarin de individuele mogelijkheid om keuzes te maken van het grootste belang is. ICT maakt het mogelijk zelfstandig en minder klas- en groepsafhankelijk te werken. Onderwijs in ICT-vaardigheden speelt hierbij een essentiële rol. Onze school is voorzien van een dekkend Wifi-netwerk. Wij kijken daarnaast met de kinderen welke apps geschikt zijn voor ons onderwijs en we gebruiken laptops, chromebooks en laptops. Verder is er een doorgaande leerlijn binnen de school wat betreft ICT. Dat begint met het leren omgaan met de muis en het opstarten van een computer. Ook starten we vanaf groep 1 al met leren programmeren. Daarvoor zetten we uitdagende en educatieve materialen in, zoals bijvoorbeeld de Bee Bots.
Ons onderbouwonderwijs kenmerkt zich door een veilige leeromgeving. Sociale en emotionele ontwikkeling van het kind staan centraal. Exploreren, experimenteren en ontdekken zijn sleutelbegrippen in ons onderwijs aan jonge kinderen. Ons onderwijs gaat uit van de belevingswereld van het jonge kind. We gaan ervan uit dat kinderen pas echt leren als ze betrokken zijn. Zelfvertrouwen is een essentiële voorwaarde voor optimale ontwikkeling. Zelfredzaamheid vinden wij één van de belangrijkste doelen in de onderbouw.
Binnen de onderbouw is een duidelijke structuur en wordt gewerkt vanuit het standpunt dat kinderen behoefte hebben aan orde en regelmaat. In de groepen 1 en 2 wordt gewerkt vanuit thema’s die lopen van vakantie tot vakantie. Deze thema’s sluiten aan bij de leefwereld en interesse van de leerlingen. In de klassen en de kleuterhal zijn speel-/werkhoeken en ontwikkelingsmateriaal aanwezig. Kinderen kunnen zelf hun activiteiten kiezen door middel van het planbord. Elke klas beschikt over een digibord. Taalontwikkeling en communiceren zijn centrale doelen in de onderbouw. Daarnaast vinden wij het ontwikkelen van creativiteit, werken met ontwikkelingsmateriaal, taakgerichtheid en systematische woordenschatontwikkeling belangrijke doelen.
Ons onderwijs besteedt veel aandacht aan ontluikende/beginnende geletterdheid en gecijferdheid. Onze leerdoelen worden in een themaplan verwerkt en periodiek geëvalueerd. In groep 1 en 2 wordt projectmatig gewerkt en voor een deel ontwikkelingsgericht. Wij volgen de leerlingen met het ontwikkelingsvolgmodel. Hierin worden allerlei aspecten van de ontwikkeling in de vorm van ontwikkelingslijnen met ontwikkelingsfasen uitgewerkt. Ouders worden betrokken bij de gang van zaken binnen de groep en zijn op de hoogte van het thema. Om de ontwikkeling van het jonge kind goed te kunnen volgen en te observeren, registreren de leerkrachten systematisch. Het gaat hier om sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling. Er vindt een individuele taal- en rekenscreening plaats door de eigen leerkracht.
Ook in de kleuterbouw wordt gewerkt met het digitale schoolbord en I-pads. In de kleuterhal hangt een groot touchscreen waar kleuters mee kunnen werken en ook in de klassen hangen touchscreens. Er is ook tijd voor beweging. Wekelijks zijn er in het speellokaal twee gymlessen waarin we extra aandacht besteden aan de motorische vaardigheden van het jonge kind. Uiteraard hebben we ook aandacht voor de ontwikkeling van de sociale vaardigheden. Tijdens het spelen en werken leren kinderen samen te spelen, materialen te delen en contact met elkaar te maken. We verzorgen in alle groepen de Kanjertraining. Hierop komen we verder in deze schoolgids terug.
Uw kind is nog niet zindelijk? Een ongelukje kan gebeuren en we doen daar dus ook niet moeilijk over. Sterker nog: de school beschikt over reservekleding, die we in dat geval uw kind kunnen aantrekken. Wanneer er echter sprake is van een structureel probleem, liggen de zaken anders. U kunt begrijpen, dat je van de leerkracht niet verlangen kunt, dat hij/zij de groep steeds opnieuw alleen moet laten om een kind te verschonen. De veiligheid van andere kinderen is dan in het geding. Wanneer uw kind nog niet zindelijk is, mag een basisschool uw kind weigeren. In overleg met de leerkracht van de groep kunt u proberen een oplossing te vinden. Dit kan zijn:
In groep 1/2 wordt gewerkt aan beginnende geletterdheid. Dit betekent dat er veel aandacht wordt besteed aan de taalontwikkeling van de kinderen. Het doel is niet kleuters al te leren schrijven en lezen. Wel worden de kleuters op een speelse manier voorbereid op het taal- en leesonderwijs in groep 3. Er wordt veel voorgelezen, gestempeld en ‘geschreven’. Er worden spelletjes met letters, klanken en woorden gedaan. De juf schrijft woorden of zinnen bij tekeningen van de kinderen en er wordt gerijmd. De klankmuur van Lijn 3 is in elke kleutergroep te vinden. De kinderen worden spelenderwijs bewust gemaakt van klanken en letters.
De methode Kleuterplein gebruiken wij als bronnenboek/leidraad voor onze thema’s.
In de eerste fase van het leren lezen is het leren van de klank-tekenkoppelingen het belangrijkste. Het tempo komt later. De tweede fase begint als het kind alle letters kent. Het kind gaat dan leren om korte woorden in één keer te lezen en ook om langere woorden te lezen. Uiteindelijk kan een kind zo goed en vlot lezen dat het niet meer alle woorden hardop hoeft te verklanken. Je ziet dat het steeds vaker ‘in zijn hoofd’ leest; de periode van voortgezet technisch lezen is aangebroken. We maken hierbij gebruik van de methode Lijn 3.
In de onderbouw hebben de leerlingen een stevige basis gelegd voor de middenbouw. Vanaf groep 3 maakt het spelend leren langzaam plaats voor het leren. In de loop der jaren leren de leerlingen steeds zelfstandiger te werken. Vanaf groep 4 krijgen de kinderen incidenteel huiswerk mee, vanaf groep 6 met enige regelmaat en in de groepen 7 en 8 wordt dit verder uitgebreid. De huiswerkopdrachten variëren van het leren van woordjes en topografie tot het voorbereiden van een boekbespreking/spreekbeurt en het uitwerken van werkstukken. Vanaf groep 7 wordt voor het noteren van het huiswerk een schoolagenda gebruikt ter voorbereiding op de middelbare school. Alle groepen hebben een digitaal schoolbord.
Onze school werkt onder andere opbrengst gericht. We analyseren toetsgegevens grondig en bieden aan aan hand van deze analyses onderwijs op maat.
In het taalonderwijs breiden leerlingen hun woordenschat uit en leren ze woorden foutloos schrijven. Daarnaast leren ze hoe je een goedlopende zin schrijft. In de hogere groepen gaan leerlingen ook zinnen ontleden en woorden benoemen. Daarnaast leren kinderen hoe ze zowel mondeling als schriftelijk hun eigen mening onder woorden kunnen brengen. In groep 3 wordt gewerkt met Lijn 3. In groep 4 t/m 8 werken we met de nieuwste versie van Taal Actief. Binnen ons spellingonderwijs werken we vanaf groep 3 met de methode Staal.
Binnen ons leesonderwijs onderscheiden we beginnende geletterdheid, aanvankelijk technisch lezen, voortgezet technisch lezen en begrijpend lezen. Het maken van leeskilometers vinden wij erg belangrijk. Om achterstanden op leesgebied te voorkomen, werken we met de methode Bouw! Bouw is een online leesinterventie programma dat effectief ondersteuning biedt bij beginnende geletterdheid en leren lezen. Het programma helpt kinderen die een risico lopen op problemen met lezen en spellen inzicht te krijgen in alfabetische principes als teken-klank koppeling, fonemisch bewustzijn en het lezen van steeds langere woorden. Bij de begeleiding maken we gebruik van tutors uit groep 7 en 8 en hulp van ouders.
Bij dit proces staat het lezen van moeilijkere woorden centraal. Daarnaast gaan de kinderen steeds sneller teksten lezen. Er wordt gewerkt met instructiemomenten door de leerkracht, stillees– en verwerkingsmomenten. Dit gebeurt op drie niveaus in de klas. Daarnaast besteden we aandacht aan leesbeleving (o.a. de leeskring) en leesplezier. Wij vinden het heel belangrijk dat leerlingen het lezen leuk vinden. Met het onderdeel leesbeleving bevorderen we het leesplezier en wekken we interesse voor kinderliteratuur en -poëzie. In iedere groep is een bibliotheek waar kinderen boeken kunnen kiezen om zelfstandig te lezen. Ook wordt in alle klassen dagelijks voorgelezen, zodat kinderen kennismaken met verschillende genres en schrijvers.
In het schooljaar 2022-2023 gaan we de verkenning aan met een nieuwe methode ‘voortgezet technische lezen’.
Vanaf groep 4 werken we met de begrijpend lezen methode Nieuwsbegrip. Hierbij leren kinderen een tekst lezen vanuit verschillende leesmanieren (strategieën). Er wordt gebruik gemaakt van actuele berichten, waardoor kinderen gemotiveerd zijn om te lezen.
Daarnaast worden er vanaf groep 5 extra methodes ingezet.
Naast dat we leerlingen leren duidelijk te schrijven, is er binnen het schrijfonderwijs ook veel aandacht voor het schrijven van verschillende soorten teksten in verschillende schrijfstijlen. De kleuters maken al kennis met letters en cijfers in de speciale schrijfhoek. De methodes Kleuterplein, Schrijfdans en Klinkers worden gebruikt als bronnenboek voor het schrijfonderwijs. De leerlingen van groep 2 worden met grof- en fijnmotorische bewegingen voorbereid op het schrijven in groep 3. Dit gebeurt met behulp van muziek, rijmpjes, dans en fantasietekeningen. Vanaf groep 3 gaan we verder met schrijfpatronen, schrijfletters en letterverbindingen. Als leerlingen in staat zijn woorden te schrijven, maken we de stap naar het formuleren van zinnen en het samenstellen van verschillende teksten. Binnen ons schrijfonderwijs hebben we ook aandacht voor creatief schrijven. Leerlingen schrijven bijvoorbeeld opstellen en gedichten.
De wereld ontwikkelt zich snel en via de moderne media krijgen kinderen meer informatie te verwerken dan ooit. Informatie uit allerlei verschillende bronnen kunnen selecteren, beoordelen, verwerken en toepassen is in onze moderne maatschappij onmisbaar. Deze studievaardigheden oefenen kinderen met de methode Blits.
In onze missie/visie staat beschreven dat wij het belangrijk vinden om leerlingen uit te dagen hun talenten te ontwikkelen en dat wij hen ondersteuning bieden wanneer dit nodig is. Wij hebben binnen onze school een meerbegaafdheidsspecialist die leerkrachten adviseert en ondersteunt als uw kind moeite heeft op leergebied of juist wat meer aan kan dan de reguliere lesstof. Er zijn diverse uitdagende materialen aanwezig bij ons op school, speciaal voor leerlingen die bovengemiddeld presteren. Omdat wij het belangrijk vinden dat ieder kind zo veel mogelijk binnen de eigen groep blijft, worden deze leerlingen door de eigen leerkracht begeleid wanneer zij werken aan bijvoorbeeld Acadin, Rekentijgers of Sterrenwerk Taal. Samen met u en uw kind kijken we naar de best passende begeleiding. Zo kan het bijvoorbeeld ook zijn dat uw kind lessen aangeboden krijgt in een van de Eurekagroepen binnen onze stichting. Dit houdt in dat uw zoon/dochter eens in de zoveel tijd op een andere locatie deelneemt aan uitdagende lessen. Binnen onze stichting werken wij met bovenschoolse coaches die wij kunnen raadplegen bij lastige casussen.
Bij groep 1/ 2 wordt de basis gelegd voor het leren rekenen. Kleuters hebben vaak van nature interesse in cijfers en getallen. Ze ontwikkelen op een natuurlijke manier getalbegrip.
In de dagelijkse praktijk betekent dit dat de kleuters door geplande en spontane rekenactiviteiten rekenen aangeboden krijgen. Hierbij maken de leerkrachten gebruik van de map gecijferd bewustzijn, de materialen van Met Sprongen Vooruit en ander ontwikkelingsmateriaal.
Voor het rekenen in groep 3 t/m 8 wordt de nieuwe methode Pluspunt gebruikt.
Rekenen komt iedere dag aan bod. Per blok worden 4 nieuwe doelen aangeboden in de instructie. Dit gebeurt in de werkboekkant van het boek. Kinderen verwerken deze onder begeleiding van de leerkracht. In het aansluitend blok komen de doelen terug, maar dan bij het zelfstandig werken (conditietraining). Pas aan het einde van dat blok wordt in week 3 de toets afgenomen over die doelen. De conditietraining is dus bedoeld om basisvaardigheden te automatiseren en toetsdoelen te oefenen.
Elke week wordt in de peilingles gekeken of de kinderen de doelen goed beheersen. Als dat niet zo is dan krijgen ze daar in de laatste week extra instructie op. De laatste week van het blok wordt dus gebruikt om extra instructie te geven op de doelen die ze net geleerd hebben. Voor kinderen die hebben laten zien het goed te beheersen, is er verrijkingsmateriaal. De verwerking kan op papier of digitaal verwerkt worden.
Elke jaargroep heeft zijn eigen Rekenlab. In de Rekenlabs worden kinderen uitgedaagd om rekenwiskundige vraagstukken op te lossen. Hierbij maken ze gebruik van 21e-eeuwse vaardigheden, en onderzoekend en ontwerpen leren. Het is ingedeeld in schoolbrede thema’s, waardoor het goed mogelijk is om met de hele school tegelijkertijd aan de Rekenlabs te werken. De kinderen kunnen binnen het Rekenlab makkelijk op diverse niveaus werken en samenwerken.
Tevens worden de rekenlessen verrijkt met de drempelspellen en de materialen van Met Sprongen Vooruit. Verschillende leerkrachten hebben deze cursus afgerond.
Elk jaar doen wij met de groepen 1 t/m 8 mee met de Nationale Grote Rekendag. Vanaf groep 4 doen er kinderen mee met de Kangoeroewedstrijd.
Het complete middagprogramma van Faqta
Wij geloven dat ieder kind talenten heeft die ontwikkeld kunnen worden. Want om overeind te blijven in onze complexe tijd, moeten kinderen echt veel meer kunnen dan lezen, schrijven en rekenen. Het is belangrijk om vaardigheden te ontwikkelen zoals samenwerken, onderzoeken, presenteren, logisch redeneren, kritisch denken en creatief doen. Daarbij is misschien wel het belangrijkst, dat iedereen op zijn eigen tempo kan ontdekken waar hun talent ligt. Want al kun je minder goed meekomen met de rekenles, misschien ben jij wel de beste van de klas met tekenen.
Hoe pakken wij dat aan? Faqta is ons middagprogramma met online en offline leermiddelen, waarmee kinderen kennis toepassen in de praktijk. Ze worden geïnspireerd om op onderzoek uit te gaan; ieder op zijn eigen manier en zijn eigen tempo. In het middagprogramma ontdekken kinderen de wereld. Ze werken aan leerdoelen van aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, techniek, topografie, burgerschap en digitale geletterdheid. Tijdens de Faqta-lessen werken de kinderen aan opdrachten waarmee ze onderzoeken, ontwerpen, tekenen en communiceren. Op deze manier ontdekken kinderen welke onderwerpen ze leuk vinden en waar hun talenten liggen. Kinderen die zich op deze manier kunnen ontwikkelen, trekken met voldoende zelfvertrouwen de wereld in.
Bij ons op school is verkeer een belangrijk onderwerp. De leerlingen moeten leren hoe zij rekening moeten houden met andere verkeersdeelnemers. In groep 7 doen de leerlingen een theoretisch en praktisch verkeersexamen. Wij maken vanaf de kleuterbouw gebruik van de materialen van Veilig Verkeer Nederland.
Op de Hertog van Gelre school geloven wij dat cultuureducatie bijdraagt aan de ontwikkeling van een kind. We werken steeds meer aan toekomstbestendige vaardigheden gezien de snel veranderende wereld. Cultuureducatie verruimt daarbij hun blik en grip op de wereld. Dit omdat cultuureducatie het kind leert het eigen creatieve proces te sturen en het eigenaar maakt van eigen processen. De authenticiteit van een kind is daarbij uitgangspunt. Creatief denken en doen vinden we belangrijk waarbij er ruimte is voor verschillende resultaten. We geven cultuureducatie op verschillende manieren een plek in ons onderwijs:
Elk schooljaar nemen alle groepen deel aan het Cultuurmenu. Dat wordt aangeboden door Cultuurwijzer Apeldoorn.
Door deelname aan het Cultuurmenu komt elke leerling in zijn of haar schoolloopbaan met alle disciplines (muziek, drama, dans, beeldende kunst, digitale media, literair en cultureel erfgoed) in aanraking.
Op verschillende momenten in het schooljaar worden er exposities en voorstellingen georganiseerd, waarvoor ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s worden uitgenodigd. Het komend schooljaar zullen de disciplines beeldende vorming en dans centraal staan.
Ons bewegingsonderwijs bestaat uit verschillende leerlijnen. Vanuit deze leerlijnen is er een breed aanbod van activiteiten, zoals duikelen, zwaaien, springen, balanceren en werpen. Wij proberen deze activiteiten op verschillende niveaus aan te bieden, zodat kinderen tijdens de lessen op hun eigen manier succeservaringen opdoen en er aandacht is voor de verschillen tussen kinderen. Bij spel gaat het om spelvormen en bewegingsactiviteiten, individueel of gezamenlijk, zowel met als tegen elkaar, met de nadruk op veel bewegen. Bewegen op muziek is precies wat de naam al doet vermoeden: leerlingen bewegen op het ritme van de muziek. Elke week krijgen de leerlingen 1,5 uur bewegingsonderwijs. De groep hoeft dan maar één keer naar de gymzaal te lopen, de leerlingen hoeven zich maar één keer om te kleden en de toestellen hoeven maar één keer opgebouwd te worden. Zo is er meer effectieve lestijd. Wij maken gebruik van Trainingshal Welgelegen. Deze hal ligt naast de school. Bij mooi weer kiezen we er soms voor om buiten te gymmen in het Mheenpark.
Met ingang van het schooljaar 2022-2023 werken we samen met onze gymdocent Jesse Perdon.
Engels is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en vooral niet uit het bedrijfsleven. In een wereld die steeds meer verbonden raakt door globalisering willen wij onze leerlingen hier nog beter op voorbereiden. Wij hebben op onze school Vroeg Vreemde Talenonderwijs (VVTO). Dit houdt in dat onze kinderen vanaf groep 1 een aantal uren in de week op een speelse manier Engels aangeboden krijgen. Wij werken hierbij met de methode Take it easy. Deze digitale methode maakt gebruik van een native speaker en is interactief in te zetten in ons Engelse onderwijs.
Uit onderzoek blijkt dat de eerste schooljaren van een kind het meest ideaal zijn om Engels aan te leren. Het jong starten met een vreemde taal heeft ook een positief effect op het besef van de eigen Nederlandse taal, met name bij kinderen die minder taalvaardig zijn. Jonge kinderen nemen grammaticale structuren vanzelf op en hebben nog geen moeite met het uitspreken van bepaalde klanken.
Door op jonge leeftijd Engels aan te bieden, krijgen kinderen niet alleen een grote vertrouwdheid met de vreemde taal maar ook een beter begrip voor talen in het algemeen. Kinderen die op jonge leeftijd al twee talen spreken, zullen op latere leeftijd makkelijker andere talen leren. Doordat de kinderen spelenderwijs in aanraking komen met een vreemde taal, krijgen ze plezier in het leren van talen. Dat is voor nu en later een belangrijk voordeel.
Bij al onze activiteiten hebben we oog voor de ontwikkeling van de sociale vaardigheden. Een eigen persoonlijkheid ontwikkelen, leren omgaan met elkaar en het aanleren van sociale vaardigheden komen bij onze activiteiten op school dagelijks aan bod. Om een eigen identiteit, zelfvertrouwen en inlevingsvermogen te ontwikkelen, voeren wij onder meer wekelijks gesprekken, staat praktisch handelen centraal en zetten wij de methode Kanjertraining in. Groepsvorming, respect hebben en positief omgaan met elkaar, vinden wij voorwaarden voor elk kind om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. We starten elk schooljaar met de Gouden Weken, waarin we extra veel aandacht besteden aan het kennismaken met elkaar en elkaars kwaliteiten. Het hele jaar door staan we hierbij stil door middel van verschillende projecten die we ook koppelen aan cultuur.
Op de Hertog van Gelre werken we met de Kanjertraining. Deze methode staat voor het bevorderen van het onderlinge vertrouwen in de groepen. De methode heeft vijf uitgangspunten:
· we vertrouwen elkaar
· we helpen elkaar
· we werken samen
· we hebben plezier
· we doen mee
De Kanjertraining bestaat uit een serie lessen in combinatie met bijbehorende oefeningen. Al onze leerkrachten zijn gecertificeerd en er zullen wekelijks twee lessen aangeboden worden door de eigen groepsleerkracht van uw kind. Het belangrijkste doel is dat een kind positief over zichzelf en een ander leert denken. Als gevolg hiervan heeft het kind minder last van sociale stress. Ook op langere termijn is dit effect merkbaar. Het blijkt dat veel kinderen zich na het volgen van de Kanjertraining beter kunnen concentreren op school en betere leerresultaten behalen. De verklaring hiervoor is eenvoudig: de Kanjertraining geeft kinderen handvatten in sociale situaties en daardoor komen tijd en energie vrij. Zo bieden wij kinderen een veilige leeromgeving waarin zij zich, vanuit hun eigen authenticiteit, zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen.
Tijdens de catecheselessen spelen we in op de behoefte van mensen om antwoorden te zoeken op zingevingsvragen (waarom?), ethische vragen (wat kan ik in bepaalde situaties doen en wat juist niet?) en esthetische vragen (waarom spreekt mij dit aan? Waarom vind ik dit mooi?: de belevingswaarde). Dit kan bijvoorbeeld gaan over het overlijden van een naaste, oorlog, verbroken relaties, maar ook gelukservaringen zoals het krijgen van een broertje of zusje en het je verwonderen over de natuur. In de lessen komen de eigen ervaringen van kinderen aan bod, maar ook antwoorden op vragen vanuit Christelijke en andere levensbeschouwelijke overtuigingen. Wij werken met de methodes Trefwoord en Hemel en aarde.
Als aanvulling en verdieping op het levensbeschouwelijke onderwijs doen wij mee aan het Bijbelvertelproject. Elk schooljaar komt iemand op school een bijbelverhaal vertellen volgens de Godly Play methode. De wijze van vertellen nodigt kinderen uit om het verhaal mee te beleven en het een persoonlijke betekenis te geven. Er is ruimte voor de eigen spiritualiteit van kinderen. Vragen stellen, stilte en creatieve verwerking spelen hierbij een belangrijke rol.
Onze school probeert leerlingen een actieve houding mee te geven als het gaat om burgerschap. In de klas en op het schoolplein komt het kind in aanraking met gebeurtenissen die ook voorkomen in de samenleving. Wij oefenen daarom met de kinderen hoe zij kunnen omgaan met verschillende situaties, hoe zij zich bewust worden van hun gedrag en hoe zij vertrouwen in zichzelf krijgen. Ten slotte leren we kinderen respectvol om te gaan met seksualiteit en met (seksuele) diversiteit binnen de samenleving en de school.
Wij vinden het belangrijk om kinderen een stevige basis voor de rest van hun schoolloopbaan en toekomst mee te geven. Dat doen we door goed onderwijs aan te bieden, maar de Hertog van Gelre biedt u en uw kind méér!
We hebben op school een leerlingenraad. De groepen 5 t/m 8 leveren hiervoor een klassenvertegenwoordiger. De leerlingenraad vergadert op een aantal vaste momenten in het jaar en denkt mee over zaken aangaande bijvoorbeeld het welbevinden van de leerlingen en het schoolplein.
De groepen 1 t/m 4 worden wel betrokken. Zij worden vertegenwoordigd door een oudere groep.
Jaarlijks wordt er aan het begin van het schooljaar een schoolreisje georganiseerd voor alle groepen, op verschillende locaties per groep. Dit doen we bewust in het begin om de kennismaking tussen de leerkracht en de groep te versterken.
Groep 8 gaat in de loop van het schooljaar op kamp om de basisschoolperiode gezamenlijk af te sluiten. Tijdens deze dagen staan sociale en sportieve activiteiten centraal.
Naast het vaste project Kinderpostzegels, kiezen we het ene jaar een project voor een ander goed doel en het andere jaar voor de school zelf.
Ieder jaar brengen we met verschillende groepen een bezoek aan de kinderboerderij, bedrijven, musea en andere culturele instellingen.
De gemeente Apeldoorn organiseert, verspreid over het schooljaar, allerlei sporttoernooien. De Hertog van Gelre is vaak enthousiast vertegenwoordigd. Zo doen we bijvoorbeeld mee aan het schoolvoetbaltoernooi, het volleybaltoernooi en andere toernooien/evenementen waar interesse voor is, zoals de scholierencross, de avondvierdaagse en stijldansen. In het verleden hebben we al verschillende prijzen in de wacht gesleept!
Algemeen welzijn heeft ook te maken met gezond gedrag. Elke week hebben we op woensdag, donderdag en vrijdag een ‘gruitdag’. De kinderen nemen dan een stukje groente of fruit mee naar school voor in de pauze.
Omdat wij als school gezond gedrag promoten, verwachten wij van de ouders dat zij hun kinderen van een gezonde lunch voorzien.
De gezondheid van onze kinderen staat voorop. Kinderen moeten rookvrij kunnen opgroeien. Met ingang van 1 augustus 2020 is ons schoolplein rookvrij.
Dagelijks doen we ons uiterste best om goed onderwijs te verzorgen en daarbij oog te hebben voor het welzijn van al onze leerlingen. Toch kan het zijn dat ouders/verzorgers niet tevreden zijn. In dat geval vragen we u contact met ons op te nemen, zodat we in een open en eerlijk gesprek kunnen zoeken naar een oplossing.
· Heeft u een klacht over een situatie in de groep, een opgelegde sanctie, het rapport of de bevordering van uw kind, neemt u dan in eerste instantie contact op met de leerkracht.
· Gaat het om een klacht over het functioneren van een medewerker, dan kunt u terecht bij de directeur van de school.
· Heeft u een klacht over de directeur dan kunt u contact opnemen met algemeen directeur: Gert Visser: via info@veluwseonderwijsgroep.nl of (055) 577 97 51.
· Heeft u een klacht over de algemeen directeur dan kunt u contact opnemen met het college van bestuur: Dhr. drs. W.D. Hoetmer via info@veluwseonderwijsgroep.nl of (055) 577 97 99.
· U kunt eventueel een klacht indienen bij de landelijke stichting Geschillencommissies Bijzonder Onderwijs (GCBO), postbus 82324, 2508 EH Den Haag, telefoon: (070) 386 16 97, e-mail: info@gbco.nlwww.gbco.nl
De Hertog van Gelre verzorgt regulier onderwijs. Naast dit reguliere onderwijs bieden wij extra activiteiten aan. Bijvoorbeeld schoolvieringen zoals Sinterklaas en Kerst en alle andere activiteiten die de ouderraad organiseert. Voor de financiering van ons brede aanbod van bijzondere en extra activiteiten vragen wij een vrijwillige ouderbijdrage. Het bevoegd gezag en de ouders uit de (deelraad van de) medezeggenschapsraad stellen jaarlijks samen de ouderbijdrage vast en bepalen waaraan deze wordt besteed.
De gevraagde ouderbijdrage is vrijwillig. Kunt of wilt u de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen? Dan leidt dit nooit tot uitsluiting van deelname voor uw zoon of dochter. Al onze leerlingen kunnen meedoen aan alle activiteiten die wij aanbieden. Voor een geldelijke bijdrage kunt u een beroep doen op de Stichting Leergeld (zie elders in deze schoolgids).
Voor het schooljaar 2022/2023 vraagt de ouderraad een bedrag van 20 euro per kind. Deze vrijwillige ouderbijdrage wordt geïnd via ‘Schoolkassa’ dat een onderdeel is van Parnassys, ons schooleigen administratieprogramma. U ontvangt aan het begin van het schooljaar een betaalverzoek van ons die u eenvoudig via IDEAL kunt voldoen. Ook voor andere incidentele ouderbijdragen zal dit betaalsysteem worden gehanteerd.
De Hertog van Gelre heeft voor alle leerlingen een ongevallenverzekering en een doorlopende reisverzekering afgesloten.
Ongevallenverzekering
Op grond van de ongevallenverzekering zijn de leerlingen verzekerd. Deze verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering indien een ongeval tot overlijden of blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk meeverzekerd, voor zover de eigen verzekering van betrokkenen geen dekking biedt (bijvoorbeeld door eigen risico). Materiële schade valt niet onder de dekking; als bijvoorbeeld tijdens de gymles een bril door een bal wordt beschadigd, wordt deze niet door school vergoed. De ongevallenverzekering is afgesloten onder de navolgende voorwaarden:
• € 12.500,00 per persoon in geval van overlijden.
• € 60.000,00 maximaal per persoon in geval van blijvende invaliditeit.
• € 3.000,00 maximaal per persoon voor geneeskundige kosten.
• € 3.000,00 maximaal voor tandheelkundige kosten.
• € 1.500,00 maximaal per persoon bij agressie en geweld.*
*Indien de daaruit voortvloeiende schade het rechtstreeks gevolg is van de werkzaamheden welke verzekerde uit hoofde van zijn/haar functie verricht.
Deze verzekering is van kracht gedurende de schooltijden evenals tijdens het gaan en komen van de scholen, en wel vanaf een uur voor de aanvang tot een uur na het verlaten van de school. Bovendien is deze verzekering van kracht gedurende excursies, schoolreizen en werkweken, die onder leiding staan van de school. In principe vallen alle door de school geïnitieerde activiteiten onder de dekking van de verzekering.
Indien onverhoopt een leerling een ongeval mocht overkomen, moet dit onmiddellijk aan de administratie van de school worden medegedeeld. De leerling ontvangt dan een schadeaangifteformulier dat na invulling en ondertekening onmiddellijk moet worden ingeleverd bij de administratie.
Aansprakelijkheidsverzekering
Voor personeel, vrijwilligers en ouders die aan schoolse dan wel buitenschoolse met de school min of meer verband houdende activiteiten deelnemen heeft de school een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Verzekerd is de aansprakelijkheid voor door derden geleden schade in verband met handelen of nalaten in de verzekerde hoedanigheid, zulks met inachtneming van de in de polis van toepassing verklaarde voorwaarden en rubrieken. Opzet is uitgesloten van de dekking.
Eigendommen van de leerlingen
De school stelt zich niet aansprakelijk voor zoekraken, beschadiging of diefstal van eigendommen van de leerlingen, ook niet uit kluisjes.
Nota bene
Schade die door onrechtmatig handelen van een leerling wordt veroorzaakt, valt onder de eigen verantwoordelijkheid van die leerling (of die van de ouders als de leerling jonger dan 14 jaar is). In geval van schade zal dan aanspraak moeten worden gemaakt op de particuliere verzekering van de betreffende leerling/ouders.
Doorlopende reisverzekering
Deze doorlopende reisverzekering is van toepassing op personeel waaronder stagiaires, vrijwilligers, inleenkrachten en leerlingen en al degenen welke aan schoolse dan wel buitenschoolse met de school min of meer verband houdende activiteiten deelnemen.
De Hertog van Gelre is gevestigd in een prettig en veilig schoolgebouw. De school is uitgerust met brand- en rookmelders en blusmiddelen. De vluchtroutes zijn duidelijk aangegeven en twee keer per jaar houden we een ontruimingsoefening voor alle gebouwen. Binnen de school hebben we verschillende collega’s die gecertificeerd zijn voor bedrijfshulpverlening (bhv). We hebben preventiemedewerkers die vanuit de arbo de risico-inventarisatie en -evaluatie actueel houden en actiepunten uitvoeren waar nodig. Paula Westra is de hoofd bhv’er van de Hertog van Gelreschool. Elke dag zijn er meerdere bhv’ers op school aanwezig.
Bedrijfshulpverlening heeft ook de aandacht van de MR; het plan van de school is gebaseerd op het schoolveiligheidsplan van de Stichting Veluwse Onderwijsgroep.
Veiligheid rond breng- en haaltijd is de verantwoordelijkheid van alle deelnemers, dus ook van de ouders. Als u uw kind(eren) met de auto naar school brengt, verzoeken wij u uw auto te parkeren op de parkeerplaats bij de Julianakerk. De parkeergelegenheid bij de kerk is elke schooldag opengesteld van 08.00 – 14.30 uur. Vanaf de parkeerplaats loopt u via het paadje langs Trainingshal Welgelegen naar de Hertog van Gelre. Bij de Julianakerk is ook een zogenaamde Kiss and Ride-strook waarvan u gebruik kunt maken. Wij verzoeken u de aangegeven rijrichting aan te houden en niet te parkeren op deze strook. Parkeren in de Groenoordlaan is niet gewenst.
Onze voorkeur gaat uit naar fietsen of lopen in verband met verkeersveiligheid en gezond gedrag. Komt uw kind met de fiets, dan kan het via de parkeerplaats van Trainingshal Welgelegen en de zij-ingang met de fiets aan de hand naar de stalling lopen. Op het schoolplein mag niet gefietst worden.
Een schoolklimaat dat zich kenmerkt door veiligheid, acceptatie, respect en vertrouwen is een voorwaarde voor alle leerlingen en medewerkers om optimale leer- en werkprestaties te kunnen leveren. Goede relaties en duidelijke afspraken zijn daarbij van belang. In het schoolveiligheidsplan is een gedragscode opgenomen, waarin is vastgelegd hoe we met elkaar omgaan. Voortvloeiend uit de gedragscode kunnen scholen hun eigen school- en huisregels opstellen.
Het bewust naleven van deze regels zal leiden tot een veilig, werkbaar en prettig schoolklimaat voor iedereen. Het volledige schoolveiligheidsplan is op de Hertog van Gelre aanwezig en wordt jaarlijks gecontroleerd en aangescherpt waar nodig.
De verjaardag is voor een kind vaak een van de hoogtepunten in het jaar. Natuurlijk vieren we de verjaardag van uw kind ook op school. Ieder kind mag zijn klasgenoten trakteren, bij voorkeur op een gezonde traktatie. Daarnaast mag uw kind in groep 1 en 2 ook de leerkrachten van de eigen groep en van de andere kleutergroepen trakteren. Leerlingen van groep 3, 4 en 5 trakteren hun eigen klasgenoten en alle leerkrachten van de groepen 3, 4 en 5. Vanaf groep 6 trakteren onze leerlingen alleen hun eigen groep en de eigen leerkracht. Bij de directeur krijgen alle kinderen een presentje.
In het kader van de Wet sociale veiligheid wordt van elke basisschool verwacht dat zij een anti-pestcoördinator heeft.
Elke leerling en ouder kan pesten melden bij deze anti-pestcoördinator. De anti-pestcoördinator zal wel altijd vragen of het pesten in eerste instantie gemeld is bij de groepsleerkracht. Dat is en blijft op onze school de eerste persoon en verantwoordelijke.
Op onze school is voor schooljaar 2021/2022 juf Eline Bevers de anti-pestcoördinator; zij is tevens intern begeleider. Juf Eline is aanwezig op dinsdag, woensdag en donderdag. U kunt bij haar binnenlopen of een afspraak maken via e.bevers@veluwseonderwijsgroep.nl . Het kantoor van juf Eline zit tussen de lokalen van groep 4b en 5a aan de overkant van de gang.
Bij de vertrouwenspersoon kunnen kinderen, ouders, leerkrachten en medewerkers terecht als ze zich (seksueel) geïntimideerd voelen of als hen fysiek en/of psychisch geweld is aangedaan. Het kan gaan om vervelende uitnodigingen, dubbelzinnige opmerkingen, de manier waarop iemand naar je kijkt, handtastelijkheden of extreme pesterijen. Tevens vallen hier discriminatie en extremisme onder.
De vertrouwenspersonen bij ons op school zijn: intern begeleider Eline Bevers (e.bevers@veluwseonderwijsgroep.nl) en groepsleerkracht Irma Assink (i.assink@veluwseonderwijsgroep.nl).
Op dit moment beschikken we over 17 lokalen: 13 in het hoofdgebouw, twee op de bovenverdieping van de Trainingshal Welgelegen en twee in de nieuwbouw. Verder beschikt de BSO ook over twee lokalen in de nieuwbouw en de peutergroep over één lokaal in het hoofdgebouw. Daarnaast hebben we de beschikking over een atelier.
Iedere groep beschikt over een klassenbibliotheek en ook in de centrale hal staan boekenkasten waaruit kinderen boeken op hun leesniveau kunnen zoeken. In de gemeenschappelijke ruimte hebben we een uitgebreid documentatiecentrum. Kinderen kunnen hier terecht om informatie te krijgen over de meest uiteenlopende onderwerpen. De beschikbare materialen kunnen kinderen gebruiken bij het maken van opdrachten, zoals een werkstuk en/of spreekbeurt. De kinderen maken daarnaast gebruik van internet.
De groepen 1 en 2 hebben een eigen speelzaal. Hier kunnen de kleuters zich naar hartenlust uitleven. Er is genoeg ruimte en er zijn allerlei kleutermaterialen waarmee ze kunnen spelen en sporten. Andere groepen maken gebruik van de speelzaal voor bijvoorbeeld danslessen, dramalessen of om te oefenen voor de musical.
Als er in een gezin een besmettelijke ziekte voorkomt, bijvoorbeeld rode hond, dan worden wij graag op de hoogte gesteld. We kunnen dan tijdig andere ouders/verzorgers waarschuwen en eventueel maatregelen nemen. Bij twijfel kan de arbocoördinator (Paula Westra), in samenspraak met de GGD, meer informatie verstrekken.
Wanneer uw kind ziek is en daarom niet naar school kan komen, vragen wij u uw kind op tijd af te melden. U kunt dat doen door ‘s ochtends tussen 08.00 – 08.25 uur naar school te bellen (055-3665298) of te mailen naar ziektemeldingen@hertogvgelre.nl
In basisschool Hertog van Gelre biedt MAM’s Kinderopvang dagopvang voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar. MAM’s Hertog van Gelre beschikt over een eigen groepsruimte met speel- en knutselmaterialen en een keuken. Door de van de Peuterkamer tussen de kleuterklassen, is er een nauwe samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. De kinderen van de Peuterkamer maken onder begeleiding gebruik van de speelplaats van de Hertog van Gelre en spelen vaak samen met onze kleuters.
De voorschoolse- en buitenschoolse opvang worden ook georganiseerd door MAM’s Kinderopvang. De opvang vindt plaats in twee lokalen in de nieuwbouw van de school. Dagelijks wordt er een uitdagend en gevarieerd programma aangeboden. Voor meer info m.b.t. VSO en/of BSO zie www.mamskinderopvang.nl/hertogvangelre.
Ons team bestaat uit een directeur, bouwcoördinatoren, leerkrachten, intern begeleiders, taal-leesspecialisten, rekenspecialisten, gedragsspecialisten, een meerbegaafdheidspecialist, een ICT-coördinator, conciërges en een administratief medewerker.
De locatiedirecteur is integraal verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op school. Bouwcoördinatoren vertalen schoolbeleid naar hun bouw en specificeren hun plannen in een jaarplan voor de bouw. Leerkrachten zijn verantwoordelijk voor de zorgstructuur in de klas. Elke klas heeft één of twee leerkrachten. De intern begeleiders (IB’ers) zijn verantwoordelijk voor de zorgstructuur van de school en coachen de leerkrachten bij de (speciale) leerlingenzorg en het klassenmanagement.
Op de Hertog van Gelreschool geven we studenten van de Lerarenopleiding Basisonderwijs (de PABO) de gelegenheid, praktische opdrachten van hun studie uit te voeren. Pabostudenten van de Katholieke PABO Zwolle lopen een bepaalde periode mee met een leerkracht. De groepsleerkracht is verantwoordelijk voor wat er in de klas gebeurt.
Vierdejaars studenten kunnen bij ons op school een WPO- of LIO-stage doen. Na een inwerkperiode zal de student zelfstandig voor de klas staan. De student zal hierbij gecoacht worden door een leerkracht (mentor) en een stagebegeleider.
Daarnaast is het ook mogelijk om vanuit andere opleidingen een stage te lopen. Samen met het MT zal bekeken worden of er een stageplek geregeld kan worden in de school.
Aanvragen voor stageplaatsen (graag met CV) kunnen gestuurd worden naar: l.beijl@veluwseonderwijsgroep.nl
Als een leerkracht door ziekte of verlof niet op school is, wordt geprobeerd voor vervanging te zorgen. Mocht het niet lukken een vervanger te regelen, dan proberen we binnen het team een oplossing te vinden. We werken via een stappenplan. In uiterste nood kan het zijn dat een groep naar huis wordt gestuurd. Dit zal altijd vooraf via Parro aan u worden doorgegeven.
Wij vinden het belangrijk dat we kritisch kijken naar onze school en dat we onszelf en ons onderwijs blijven verbeteren/ontwikkelen. Dit maakt dat we tijd steken in studie en scholing. Meestal doen we dit in teamverband, maar het komt ook voor dat een individuele leerkracht zich ontwikkelt op een bepaald gebied. Scholingsactiviteiten vinden voor een groot deel buiten de lesdagen plaats. Mocht dit anders zijn, dan krijgt u daar begin van het schooljaar duidelijkheid over in de jaarkalender.
Directeur
Willemien Vermaning w.vermaning@veluwseonderwijsgroep.nl
Bouwcoördinatoren
Julie van der Lugt (onderbouw) j.vanderlugt@veluwseonderwijsgroep.nl
Daisy van Wijhe (middenbouw) d.vanwijhe@hertogvgelre.nl
Anita Wijngaards (bovenbouw) a.wijngaards@hertogvgelre.nl
IB’er
Eline Bevers e.bevers@hertogvgelre.nl
Jeanine Goldbach j.goldbach@veluwseonderwijsgroep.nl
Leerkrachten
Anita Wijngaards
Brenda Pruissen
Brigitta Bronkhorst
Charlotte de Haan
Daisy van Wijhe
Daniëlle Gerritsen
Emmely Kreeft-Heijn
Eugenie Spitzen
Evelien van Hertrooij
Fiep van der Hoff
Imke van Wijk
Irma Assink
Jesse Wawczijnkiewicz
Jesse Perdon
Julie van der Lugt
Kim Wijnen
Lies Fopma
Lisa Beijl
Liselotte van der Heijden
Marijn Meiberg
Mirjam Gaarman
Nienke Schitkamp
Paula Westra
Reja Brust
Sacha de Weerd
Selma Knoop
Sharon Dijkhof
Simone van den Broek
Stephanie Schneiders
Zerrin Konuk
Onderwijsassistent
Janneke Nieboer
Sandra van Velthuijzen
Meerbegaafdenbeleid
Stephanie Schneiders
Taal-leesbeleid
Natalie Liebrechts
Rekenbeleid
Selma Knoop
Beleid sociaal-emotionele ontwikkeling
Anita Wijngaards
Administratie
Friedel Wilms info@hertogvgelre.nl
Voorzitter medezeggenschapsraad Roderick Bouwers
Secretaris medezeggenschapsraad Peter Koster
Voorzitter ouderraad Marije Jansen
Secretaris ouderraad Judith Volker
Penningmeester ouderraad Adriaan Volker
Wij stimuleren kinderen hun talenten te ontplooien door ze in een veilige omgeving uitdagende opdrachten te geven. Om in te spelen op de ontwikkeling volgen we de vorderingen van onze kinderen nauwgezet, zowel op sociaal-emotioneel als cognitief gebied. De ontwikkeling van kleuters wordt gevolgd met het ontwikkelingsvolgmodel. In de groepen 3 t/m 8 worden op een aantal vaste momenten in het jaar alle kinderen getoetst op het gebied van taal, lezen en rekenen. Deze aspecten worden gevolgd met een digitaal leerlingvolgsysteem (Cito LVS). Regelmatig bespreken alle leerkrachten met de intern begeleider de vorderingen van de leerlingen. Er wordt dan ook besproken welke leerlingen op welke wijze extra aandacht nodig hebben. Van ieder kind wordt een digitaal leerlingendossier bijgehouden. Hierin staan onder andere gegevens van het aanmeldingsformulier, de toets- en rapportgegevens van de verschillende leerjaren, gegevens over speciale onderzoeken en gesprekken met ouders.
Het schoolondersteuningsprofiel van de Hertog van Gelre: OndersteuningsProfiel 2021-2022
Op onze school proberen wij op tal van manieren de kwaliteit te bewaken en te vergroten. Kwaliteit valt of staat met de vaardigheden van onze leerkrachten. Zij zijn de belangrijkste factor als het erom gaat onze doelen te bereiken. Om de kwaliteit van onze leerkrachten te kunnen vergroten en waarborgen, maken wij gebruik van didactisch beeldcoachen, een krachtig kwaliteitsinstrument. Wat is het en hoe zetten wij het in?
De leerkracht kan zelf voor een coachingstraject kiezen of er één aangeboden krijgen. Een dergelijk traject is altijd individueel en werkt als volgt: De leerkracht geeft zijn/haar persoonlijke leervraag aan. Gericht daarop wordt een opname gemaakt. Vervolgens wordt aan de hand van een vragenlijst die opname tijdens een nagesprek geanalyseerd. Elke volgende opname wordt de leervraag herzien en verder uitgediept. Een traject bestaat uit twee tot zes opnames per leerkracht.
Een andere werkvorm is het werken met meerdere leerkrachten tegelijk of met een heel schoolteam. Deze werkvorm is ideaal bij het implementeren en borgen van bijvoorbeeld een nieuwe methode op school of een nieuwe organisatievorm in de klas. Bij teamtrajecten wordt er een opname gemaakt bij een of meerdere leerkrachten in de klas. Tijdens een vergadering kan die opname bekeken en besproken worden. Dit gebeurt altijd volgens een vaste structuur. Met elkaar reflecteren op zo’n opname is zeer waardevol. Deze vorm van collegiale consultatie is weinig tijdrovend maar zeer doeltreffend. Daarbij is het leuk om met elkaar naar onze dagelijkse bezigheden te kijken en daarvan te leren. Dichterbij onze eigen situatie kan je bijna niet komen. Uiteraard worden de opnames, waar soms ook leerlingen op staan, alleen intern gebruikt en na gebruik vernietigd
Een sociaal-veilige omgeving is een belangrijke voorwaarde voor een kind om zich te ontwikkelen en te kunnen leren. Wij besteden daar veel aandacht aan op verschillende manieren:
● Alle leerlingen van groep 1 tot en met 8 krijgen Kanjertraining. Met deze bewezen succesvolle methode versterken kinderen hun sociale vaardigheden en leren zij conflicten op te lossen, verantwoordelijkheid te nemen en respect te hebben voor anderen en andere meningen.
● Dagelijks observeren wij in de groepen het welbevinden van de leerlingen individueel en de groep als geheel. Hierdoor kunnen wij snel actie ondernemen als er sprake is van pestgedrag of ander gedrag dat een bedreiging is voor de sociale veiligheid.
● Via een erkend leerlingvolgsysteem onderzoeken wij meerdere keren per jaar het welbevinden van onze leerlingen. De resultaten worden besproken binnen de bouw en met de intern begeleider, waarna we eventueel een actieplan maken.
● Eén keer per jaar doen we een onderzoek van de PO-raad naar de tevredenheid en het gevoel van sociale veiligheid onder leerlingen van groep 7 en 8. De uitkomst hiervan wordt gepubliceerd op scholenopdekaart.nl
● De groepsleerkracht is het eerste aanspreekpunt bij pesten of vermoedens daarvan. Daarnaast kunnen ouders eventueel contact opnemen met de locatiedirecteur, intern begeleider (IB’er) en/of de anti-pestcoördinator. De intern begeleider ondersteunt ook het onderwijzend team bij complexere vraagstukken rondom sociale veiligheid.
● Het welbevinden van onze leerlingen is altijd een van de onderwerpen die wij bespreken met ouders tijdens oudergesprekken. Iedere ouder wordt minimaal twee keer per jaar uitgenodigd voor een gesprek.
Er zijn afspraken gemaakt over hoe we met elkaar omgaan. Binnen de methode ’Kanjertraining’ besteden we aandacht aan emotionele vaardigheden. Plagen gebeurt af en toe, maar pesten willen wij voorkomen. We zijn er erg alert op. Als het zich toch voordoet, gaan we er zorgvuldig mee om. We werken met een pestprotocol en sanctiebeleid. Als u zich als ouder zorgen maakt, neem dan contact op met de leerkracht. Samen kunnen wij dan kijken wat de beste oplossing is. Wij verwachten dat ouders pestproblematiek in eerste instantie bespreekbaar maken met de groepsleerkracht. Mocht er ondanks dit contact zorg blijven, dan kan een ouder contact opnemen met onze anti-pestcoördinator (zie onder het kopje anti-pestcoördinator).
Binnen de Kanjertraining zijn de gedrags- en omgangsregels helder. Als een leerling zich niet aan een afspraak houdt, wordt eerst met de leerling gesproken en kan er daarna een passende sanctie volgen. Bij ernstige verstoring van de rust en veiligheid van leerkrachten en leerlingen kan een leerling geschorst of verwijderd worden. Schorsing is aan de orde wanneer onmiddellijk moet worden opgetreden en er tijd nodig is voor het zoeken naar een oplossing. Een schorsing gaat altijd samen met gesprekken met de betreffende leerling, ouders en de leerkracht. Verwijdering is een ordemaatregel bij zodanig ernstig wangedrag van een leerling, dat de leerling niet langer op school kan blijven. De beslissing om over te gaan tot schorsing of verwijdering wordt genomen door de directeur van de basisschool en in overleg met het college van bestuur. Verwijdering kan eveneens plaatsvinden als de school niet in staat is de benodigde zorg te verlenen. Bij schorsing en verwijdering worden de procedures gehanteerd zoals aangegeven door de Inspectie van het Onderwijs en de leerplichtambtenaar.
Ieder kind heeft recht op goed onderwijs. Kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, moeten die zoveel mogelijk krijgen in het reguliere onderwijs. Dat is het uitgangspunt van de Wet passend onderwijs.
Door deze wet zijn scholen verantwoordelijk voor het bieden van een passende onderwijsplek aan ieder kind. Onze school werkt samen met andere scholen in de regio en scholen voor speciaal onderwijs zodat we samen alle leerlingen passend onderwijs kunnen geven. Wanneer extra ondersteuning aan de orde is, zal de leerkracht dit altijd met u als ouder, onze intern begeleider en de gedragswetenschapper van de school overleggen. Verder kunnen wij overleggen met de schoolmaatschappelijk werker en de jeugdverpleegkundige die vanuit het CJG aan onze school verbonden zijn. In ons SchoolOndersteuningsProfiel 2021-2022 (SOP) hebben wij omschreven welke extra ondersteuning wij aanbieden.
Als blijkt dat kinderen niet in het reguliere onderwijs terecht kunnen, kunnen zij in het speciaal basisonderwijs geplaatst worden. Onze school werkt nauw samen met SBO De Vorm (www.sbodevorm.nl), de school voor katholiek speciaal basisonderwijs van de Veluwse Onderwijsgroep. Meer informatie over passend onderwijs in onze gemeente is te vinden op: www.swvapeldoornpo.nl
Sommige jongeren of kinderen hebben extra hulp nodig. Om hen goed te helpen, is een soepele samenwerking nodig tussen alle leerkrachten, hulpverleners en instanties. De Verwijsindex Gelderland zorgt daarvoor. De Verwijsindex is een systeem waarin hulpverleners en andere professionals de persoonsgegevens registreren van jongeren (tot 23 jaar) waarover zij zich zorgen maken. Deze registratie bevat geen inhoudelijke informatie. Met het afgeven van een signaal in de verwijsindex, wordt het netwerk rondom een kind/jongere in beeld gebracht. Het zorgt ervoor dat de hulpverleners elkaar snel weten te vinden. Meer informatie: www.verwijsindexgelderland.nl.
Opgroeien in Apeldoorn is leuk, veilig en gezond!
In Apeldoorn is er passende hulp, ondersteuning en zorg voor elk kind. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is er voor uw gezin.
Het CJG voor uw vragen over opvoeden en opgroeien
In Apeldoorn zijn vier Centra voor Jeugd en Gezin waar u terecht kunt met vragen over gezondheid, opvoeden en opgroeien. Zo is er altijd eentje in de buurt. U kunt er binnenlopen voor vragen en informatie. U kunt ook bellen met uw vragen. De professionals die in het CJG werken bieden hulp op maat of helpen bij het zoeken naar de juiste instanties die u en uw kind verder kunnen helpen.
De medewerkers van het CJG zijn ook regelmatig bij uw kind op school. Op sommige scholen heeft de jeugdverpleegkundige een inloopspreekuur. De doktersassistente van het CJG kan leuke gezondheidslessen geven op verzoek van de school.
De gezondheid van uw kind volgen
Het CJG volgt de groei en ontwikkeling van uw kind. Vanaf de geboorte van uw kind bent u op het consultatiebureau geweest bij de jeugdverpleegkundige en jeugdarts. Uw eigen jeugdverpleegkundige nodigt uw kind ook in de basisschoolperiode een aantal keren uit op het CJG.
Dat gebeurt in het jaar dat uw kind 5 jaar is. Bij de uitnodiging krijgt u een aantal vragenlijsten toegestuurd om thuis alvast (digitaal via Mijn Kind dossier) in te vullen. De jeugdverpleegkundige meet en weegt uw kind en bespreekt de groei, ontwikkeling en gezondheid. Ook wordt er een ogentest en gehoortest gedaan. U kunt uw vragen stellen en eventuele zorgen over groei of ontwikkeling delen. Eventueel maken we nog een extra afspraak met u / uw kind met de jeugdverpleegkundige, jeugdarts of logopediste van het CJG.
Ook rond de tijd dat uw kind 11 jaar is krijgt u een uitnodiging om samen met uw kind naar het CJG te komen. We meten en wegen uw kind. Ook tijdens dit onderzoek nemen we de tijd om uw vragen te stellen. We bespreken samen de veranderingen van uw kind in de (komende) puberteit.
Vaccinaties
Als uw kind 9 jaar oud is krijgt u een uitnodiging van het RIVM voor vaccinaties tegen BMR/DTP. Op 10 jarige leeftijd krijgt u de uitnodiging voor de HPV vaccinatie. Daarvoor heeft uw kind twee keer een prik nodig. Het CJG geeft de vaccinaties. Meer informatie kunt u vinden op: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinatieschema-infographic
Kernteam
Maakt u of de leerkracht van uw kind zich zorgen over uw kind? Vraag dan gerust via de IB-er van school advies aan het kernteam. In dit kernteam zitten verschillende professionals, waaronder ook de jeugdverpleegkundige. Zij kijken op een aantal verschillende vlakken met u/ uw kind mee. Samen kunnen jullie bespreken en bekijken wat er eventueel nodig is aan advies, hulp, ondersteuning of zorg.
Contact met het CJG?
info@cjgapeldoorn.nl
(055) 357 88 75 (dagelijks van 8.30-17.00 uur) www.cjgapeldoorn.nl www.facebook.com/CJGapeldoorn
Het schoolmaatschappelijk werk (smw) biedt scholen en ouders/verzorgers ondersteuning bij de opvoedende en zorgende taak richting schoolgaande kinderen. Ouders/verzorgers kunnen zelf contact opnemen met smw met een vraag of probleem. Daarnaast kan een leerling/gezin (met uw toestemming) verwezen worden door de leerkracht of intern begeleider. Het smw heeft dagelijks (ook tijdens de schoolvakanties) telefonisch spreekuur van 08.45 – 10.00 uur, telefoonnummer: (055) 526 24 22 en is ook via mail bereikbaar: smw-apeldoorn@mdveluwe.nl
Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst wil ervoor zorgen dat ook de kinderen uit gezinnen die het financieel wat minder ruim hebben, kunnen meegaan met schoolreisjes, schoolkamp en buitenschoolse activiteiten (sport, dans, creatieve vorming, enzovoort).
Stichting Leergeld helpt gezinnen uit Apeldoorn en Voorst als het inkomen van de ouder(s) onder de 120% van het bijstandsniveau ligt en als het gaat om schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 17 jaar. Ook als u inkomen hoger is en bijzondere kosten heeft (bv schulden) is het zeker de moeite waard contact op te nemen met ons.
De maximale vergoeding voor basisonderwijs is € 125,– per kind per schooljaar. Stichting Leergeld vergoedt:
Wil je meer weten? Neem dan contacdt op met Stichting Leergeld.
Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst
Postbus 10081
7301 GB APELDOORN
085 047 1714 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur
info@leergeldapeldoornvoorst.nl (voor gezinnen die nog niet ingeschreven staan)
https://www.leergeld.nl/apeldoornvoorst/
Inloopspreekuur: dinsdag 14.00 – 15.00 uur, kelder CODA bibliotheek, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn.
Uw aanvragen kunt u indienen bij https://www.leergeld.nl/apeldoornvoorst
Denkt u aan het tijdig inleveren van uw facturen? U kunt deze indienen tot uiterlijk 1 maand na factuurdatum met als bijlage uw recente inkomensgegevens
Opvoeden gebeurt thuis, maar ook op school. Een groot gedeelte van de dag brengt uw kind door op school. Het is in het belang van het kind dat ouder en school elkaar ondersteunen in de opvoeding en informeren over het welzijn van het kind. Een regelmatig contact is daarvoor noodzakelijk. Ouders zijn altijd welkom om te komen praten over hun kind. Als u wat langer wilt praten, kunt u een afspraak maken voor een gesprek. Vanwege het continurooster hebben leerkrachten allemaal pauze vanaf 14.15 uur. Eventuele afspraken zullen dus gepland worden na 14.30 uur.
Voor het maken van een afspraak met de directeur kunt u altijd bellen of per e-mail contact opnemen. Mochten wij u willen spreken, dan zullen we u uitnodigen voor een gesprek. Ook hebben we vier keer per jaar 10-minutengesprekken: twee verplichte rondes en twee facultatief. Voor speciale leerlingenzorg worden soms extra gesprekken gevoerd.
Ouderportaal is een online applicatie waarop verzorgers kunnen inloggen om gegevens van hun kind(eren) te bekijken. Het gaat hier om door school geselecteerde gegevens, zoals adresgegevens van het kind, verzuim, nieuwsberichten, toetsresultaten en groepsgegevens. Naast het verzuim heeft u nu inzicht in de rapporten (twee keer per jaar) en de methodetoetsen (één keer per jaar).
Parro is een veilig en snel communicatiemiddel tussen groepsleerkracht(en) en ouders van de groep. We gebruiken de communicatie-app Parro voor iedere groep. Op deze manier blijft u, door middel van berichten en/of foto’s, op de hoogte van nieuwtjes uit de klas van uw zoon/dochter.
Aan het begin van het schooljaar krijgt u digitaal een jaarkalender aangeleverd. Hierin staat precies welke activiteiten u wanneer kunt verwachten zodat u er al vroeg rekening mee kunt houden. Deze kalender kunt u ook vinden op onze website. Mocht u er prijs op stellen om deze ook op papier te ontvangen, kunt u dat aangeven bij de administratie.
Eens per maand verschijnt er een digitale nieuwsbrief met informatie over de agenda met activiteiten, oproepen voor hulp, projecten en activiteiten van de kinderen, eventuele wijzigingen in het lesprogramma enz. Verder staat er informatie/nieuws in van de MR, OR en kinderopvang MAM’s. De nieuwsbrief wordt digitaal verzonden naar de e-mailadressen van de ouders. Verder komt de nieuwsbrief altijd op onze site te staan. Ook tussendoor kunt u (digitaal) informatie van school ontvangen. Geef een nieuw e-mailadres ook door aan de school via info@hertogvgelre.nl.
In alle groepen worden regelmatig kijkmomenten voor ouder(s)/verzorger(s) georganiseerd. Ouders kunnen dan in de klas van hun kind een kijkje komen nemen terwijl de kinderen bezig zijn. De 10-minutengesprekken met de leerkracht zijn bedoeld voor individuele gesprekken over uw kind. Het bezoeken van de kijkmomenten is uiteraard geen verplichting, maar we denken wel dat het leuk is voor uw kind en voor u om ook op deze manier contact met school te houden.
In het begin van het schooljaar wordt op de Hertog van Gelre een ouderavond gehouden. Mocht er aanleiding zijn om ouders te informeren over belangrijke zaken, dan kan het zijn dat hiervoor een extra ouderavond wordt belegd.
Oudergesprekken houden we in vier gespreksrondes met een verschillend karakter. In september zijn er SEO-gesprekken (over het sociale en emotionele welzijn en de ontwikkeling), alle leerlingen zijn bij dit moment aanwezig. In maart zijn er 10-minutengesprekken. Beide zijn verplichte oudergesprekken voor alle leerlingen. Verder houden we facultatieve oudergesprekken in november en juni. De groepen 6, 7 en 8 wijken hier vanaf i.v.m. de adviesgesprekken. Facultatieve gesprekken vinden alleen op verzoek van ouder en/of leerkracht plaats. Wij willen u vragen alleen in te schrijven bij de facultatieve rondes als er een concrete vraag/aanleiding voor is. Tijdens de facultatieve rondes spreekt u de leerkracht van uw kind. Naast de oudergesprekken bent u uiteraard altijd welkom om voor vragen of opmerkingen contact op te nemen met de leerkracht.
Bij de start van het schooljaar, in september, houden wij de zogenaamde Sociaal-Emotionele Ontwikkelingsgesprekken (SEO) met de nieuwe leerkracht(en) van uw kind(eren). In de loop van het jaar zijn er 10-minutengesprekken over de vorderingen van uw kind(eren). Wanneer u een korte vraag of mededeling heeft, kunt u dit na schooltijd even aan de leerkracht doorgeven. Voor langere vragen of onderwerpen vragen wij u om een afspraak te maken met de leerkracht. De leerkrachten hebben direct na school pauze tot 14.30 uur.
In een huwelijk wordt het ouderlijk gezag door beide ouders uitgeoefend. Na ontbinding van een huwelijk blijven beide ouders met het ouderlijk gezag belast, tenzij de rechter anders heeft besloten. Het Burgerlijk Wetboek geeft in boek 1, titel 15 en artikel 377c aan dat de school de verantwoordelijkheid heeft beide ouders op eenzelfde manier van informatie te voorzien. Volgens de wet is de verzorgende ouder verplicht de andere ouder op de hoogte te stellen van belangrijke zaken die hun kind(eren) betreffen, dus ook van de schoolontwikkeling. Overwegende dat de school de plicht heeft erop toe te zien dat ook ouders die gescheiden zijn, beiden recht hebben op informatie over de kinderen hanteren we onderstaande gedragslijn:
· Wij gaan ervan uit dat de verzorgende ouder de informatie van de school doorgeeft aan de niet-verzorgende ouder. Dit wordt expliciet kenbaar gemaakt aan de verzorgende ouder.
· Wanneer de school formeel (schriftelijk) in kennis wordt gesteld van het feit dat de niet-verzorgende ouder van informatie verstoken blijft, is de school bereid op verzoek van deze ouder feitelijke informatie te verstrekken.
· Er vinden geen aparte 10-minutengesprekken plaats.
Indien de omstandigheden het niet toelaten kan de school verzocht worden de niet-verzorgende ouder apart te informeren. De school zelf moet steeds beoordelen of het belang van het kind daarbij niet wordt geschaad. Onze school hanteert in dit verband de volgende belangrijke uitgangspunten:
· Het belang van het kind moet gediend worden.
· De school wil zich niet mengen in conflicten tussen ouders.
Ouders die hier vanaf willen wijken, kunnen contact opnemen met de directie. De directie kan deze ouders vragen een schriftelijk verzoek met reden in te dienen.
Elke groep heeft twee contactouders. Aan het begin van het schooljaar vragen wij welke ouder deze taak op zich wil nemen. Zij regelen vervoer naar en van activiteiten, overleggen over een cadeau bij de verjaardag van de leerkracht, enzovoort.
Op onze website www.hertogvgelre.nl vindt u allerlei informatie over de school. U kunt hier de schoolgids vinden, de jaarkalender en de nieuwsbrieven. Ook algemene informatie over o.a. speerpunten van de school, gedragscodes en informatie over de groepen kunt u hier lezen.
De ouderraad bestaat uit vrijwillige ouders. Bij de vergaderingen is minimaal één leerkracht aanwezig. Deelname aan de ouderraad is minimaal voor een periode van drie jaar. Daarna kunt u eventueel per jaar verlengen. De OR vergadert ongeveer één keer per maand. De OR organiseert en/of ondersteunt de volgende activiteiten: Sinterklaas, kerst, carnaval, schoolfotograaf, eerste heilige communie/vormsel, Pasen, sportdag, avondvierdaagse, schoolreisje, goede doelen. Voor het organiseren en uitvoeren van iedere activiteit wordt een werkgroep samengesteld. Deze werkgroepen hebben korte besprekingen met de leerkrachten over alle details (o.a. taakverdeling, inkopen en versieren). Wij doen dit met veel plezier maar het kan niet zonder uw financiële steun. Daarom vragen wij jaarlijks om een vrijwillige ouderbijdrage van € 20,00 per kind. Dit bedrag wordt geïnd via Schoolkassa.
In de medezeggenschapsraad zijn ouders en personeelsleden vertegenwoordigd, die ongeveer één keer per zes weken vergaderen. Leden van de raad worden voor drie jaar benoemd. De medezeggenschapsraad praat mee, geeft advies en beslist mee over zaken die de school aangaan. De vergaderingen zijn openbaar, u bent van harte welkom! Verslagen worden op verzoek per mail toegestuurd. U kunt zich hiervoor opgeven. De medezeggenschapsraad is ook vertegenwoordigd in de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). Hierin zijn alle scholen binnen de Stichting Veluwse Onderwijsgroep vertegenwoordigd. Op de site vindt u meer info, o.a. het reglement. Verder is er informatie te vinden op de website van de Wet medezeggenschap op scholen (WMS): infowms.nl
De belangrijkste speerpunten van het schoolplan voor komend schooljaar zijn:
-Wereldoriëntatie
Implementatie van de nieuwe methode voor geïntegreerd wereldoriëntatie-onderwijs.
– Rekenen
Verdieping in ons rekenonderwijs
– Lezen
Oriëntatie op een nieuwe methode voor voortgezet technisch lezen
– Cultuur
Verdieping in het cultuuronderwijs waarbij procesmatig werken centraal staat.
De Hertog van Gelre heeft een zorgprofiel geformuleerd, waarbij we gezamenlijk vaststellen welke zorgzwaarte wij de komende jaren op school kunnen begeleiden. Ook voor het speciale kind proberen we op onze school een plek te creëren, daar waar mogelijk en/of gewenst.
Op onze school wordt gewerkt met groepsplannen. In de plannen worden de onderwijsbehoeften van de leerlingen in beeld gebracht. Er wordt gekeken naar wat de groep en de individuele leerling nodig hebben en hoe we dit kunnen vertalen naar de dagelijkse onderwijspraktijk. De intern begeleider bewaakt de zorgstructuur en kijkt en denkt met de leerkracht mee.
Vanaf groep 3 nemen we Cito toetsen af op het gebied van technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en rekenen. Vanaf groep 6 wordt daar studievaardigheden en taalverzorging aan toegevoegd. Onze school houdt zorgvuldig bij welke resultaten we behalen.
Ook gebruiken wij een leerlingvolgsysteem, waarbij de ontwikkeling van het kind nauwkeurig gevolgd wordt. De resultaten bespreken de leerkrachten met de kinderen, met de intern begeleiders en met elkaar. Daarnaast werken alle scholen binnen de Stichting Veluwse Onderwijsgroep aan het opbrengstgericht werken. Concreet betekent dit, dat wij regelmatig de opbrengsten van ons onderwijs bespreken en ons handelen vervolgens afstemmen met als doel de kwaliteit van het onderwijs in brede zin te verbeteren.
Twee keer per jaar krijgen de leerlingen een rapport mee naar huis. Hierin werken we o.a. met cijfers. Daarnaast geven we per onderdeel aan of de beheersing van de stof onvoldoende tot zeer goed is. Aan de rapporten voegen we de uitdraaien van het Cito LVS (leerlingvolgsysteem) van uw kind toe. Zo kunt u de ontwikkeling van uw kind vanaf groep 3 volgen op het gebied van taal, rekenen en lezen en vanaf groep 5 ook studievaardigheden. De resultaten van kleuters zijn ook inzichtelijk voor ouders, deze bespreken we daarom tijdens de oudergesprekken.
Op onze school maken de kinderen vanaf groep 3 regelmatig toetsen: methodegebonden toetsen en de toetsen van het Cito Leerlingvolgsysteem (LVS); deze toetsen beslaan verschillende vakgebieden. Resultaten worden digitaal vastgelegd, zodat een goed overzicht van de voortgang van de leerling ontstaat. Daarnaast kunnen de resultaten van de individuele kinderen vergeleken worden met het gemiddelde van de groep. Van ieder kind wordt digitaal een leerlingendossier bijgehouden. Hierin staan o.a. gegevens van het aanmeldingsformulier, de toets- en rapportgegevens van de verschillende leerjaren, gegevens over speciale onderzoeken en gesprekken met ouders. De groepsleerkracht beheert deze gegevens. Meerdere keren per jaar bespreken de leerkrachten van elke groep samen met de intern begeleider de groepsresultaten. Hierbij komt ook de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen ter sprake. Aan het einde van het schooljaar bespreekt de groepsleerkracht de zorgleerlingen met de volgende leerkracht. Regelmatig bespreken alle leerkrachten met elkaar de ontwikkelingsvoortgang van de kinderen die gedurende langere tijd speciale aandacht of zorg nodig hebben.
Uitgangspunt is dat leerlingen niet doubleren, maar wel een eigen leerlijn kunnen volgen. Er kunnen zich situaties voordoen, waarbij in het belang van het kind doubleren wordt overwogen. Het laten doubleren van een leerling is een besluit dat in overleg met ouder(s)/verzorger(s), groepsleerkracht en IB’er wordt genomen. In gezamenlijkheid moet dan onderbouwd kunnen worden hoe de leerling door de doublure alsnog de einddoelen van groep 8 gaat behalen.
Er kan sprake zijn van een doublure:
● bij een grote leerachterstand;
● als de leerling emotioneel jong is. Aanwijzingen hiervoor kunnen zijn: de lichamelijke ontwikkeling (klein zijn), onrijpe motoriek, voornamelijk spelen met jongere kinderen, inhaken op kinderlijke grapjes (niet leeftijdsadequaat), sneller dan andere kinderen van slag zijn (bijvoorbeeld huilen, afhankelijkheid van de leerkracht);
● als er zekerheid is dat een doublure zal leiden tot verbetering van de prestaties (het dankzij de doublure halen van de einddoelen van groep 8).
Er kan sprake zijn van een extra kleuterjaar indien uw kind niet voldoet aan de voorwaarden voor een succesvol vervolg in de volgende groep. Doorstroming naar de volgende groep hangt af van de ontwikkeling van uw kind. Deze ontwikkeling wordt in kaart gebracht door middel van leerkrachtobservaties (ontwikkelingsvolgmodel) op het gebied van:
● sociaal-emotionele ontwikkeling
● cognitieve ontwikkeling
● motorische ontwikkeling
● werkhouding/concentratie
Als we overwegen een leerling te laten doubleren, zullen wij dit zo spoedig mogelijk met de ouders bespreken. Het besluit hierover wordt uiterlijk in juni genomen. De ouders worden dan uitgenodigd voor een gesprek met de leerkracht.. Vaak is vooraf al regelmatig overleg geweest met de ouders. Indien de ouders het niet eens zijn met het advies van de school dan volgt nog een gesprek met ouders, directeur, intern begeleider en leerkracht. Uiteindelijk beslist de school.
De uitkomsten van de tussentoetsen worden op individueel niveau, groeps- en schoolniveau geanalyseerd door zowel de leerkrachten als de directie en de intern begeleider. We bekijken hierbij hoe het kind en de groep zich ontwikkelen door recente scores te vergelijken met voorgaande. Daarbij streven we naar continue verbetering. Op de inspectiekaarten in ParnasSys is zichtbaar dat de cognitieve resultaten van onze school op vrijwel alle vakgebieden boven de norm van de Onderwijsinspectie liggen. De afgelopen jaren hebben we ruim boven het landelijk gemiddelde gescoord.
De ambitie van onze school is elk schooljaar boven het landelijk gemiddelde te scoren. We kijken hierbij naar de scholen in de vergelijkingsgroep.
Hieronder wordt een aantal interventies genoemd
Didactisch handelen in de groepen wordt aangescherpt door:
Eindtoets
De eindtoets in groep 8 wordt afgenomen in april, nádat alle kinderen al zijn aangemeld/geplaatst op de school van hun voorkeur. Mocht uit de eindtoets blijken dat een kind substantieel hoger scoort dan het schooladvies, dan zijn wij verplicht dit advies te heroverwegen. Eventueel kan de leerling toch hoger instromen. Scoort een leerling op de eindtoets lager dan het schooladvies, dan blijft het schooladvies staan. Vanaf 2016 kunnen scholen kiezen met welke verplichte eindtoets ze willen werken. Wij gebruiken de eindtoets van Cito. Hieronder ziet u een overzicht van de eindtoetsresultaten van de laatste drie jaar. In de beoordeling is rekening gehouden met specifieke schoolkenmerken (de leerlingpopulatie).
Schoolscore Cito-eindtoets | 2019/2020 | 2020/2021 | 2021/2022 |
Hertog van Gelre | geen cito | 540,2 | 536,9 |
Landelijk gemiddelde | i.v.m. corona | 534,5 | 534,8 |
Cognitieve resultaten
De uitkomsten van de tussentoetsen worden op individueel niveau, groeps- en schoolniveau geanalyseerd door zowel de leerkrachten als de directie en de intern begeleider. We bekijken hierbij hoe het kind en de groep zich ontwikkelen door recente scores te vergelijken met voorgaande. Daarbij streven we naar continue verbetering. Op de inspectiekaarten in ParnasSys is zichtbaar dat de cognitieve resultaten van onze school op vrijwel alle vakgebieden boven de norm van de Onderwijsinspectie liggen.
Na groep 8 zal uw zoon/dochter zijn/haar schoolloopbaan vervolgen in het voortgezet onderwijs (VO). In de loop van het schooljaar zal de leerkracht van groep 8 een advies geven. Dit advies is gebaseerd op observaties, cijfers, de scores van het Cito-leerlingvolgsysteem en overleg met collega’s. Nadat dit besproken is met de ouders geeft de school uiterlijk 1 maart het advies van de leerkracht door aan het voortgezet onderwijs. Leerlingen moeten namelijk uiterlijk 1 maart ingeschreven staan.
Alle leerlingen in groep 8 van het basisonderwijs moeten verplicht een eindtoets maken. Deze eindtoets meet de kennis die leerlingen hebben op het gebied van taal en rekenen. Binnen de Veluwse Onderwijsgroep is gekozen voor de eindtoets van Cito. De eindtoets laat zien in welke mate leerlingen de referentieniveaus beheersen. Ook toont de eindtoets aan welk type vervolgonderwijs bij een leerling past. De eindtoets is dus een hulpmiddel om vast te stellen of het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs goed op elkaar aansluiten. De eindtoets is geen examen. Leerlingen kunnen niet slagen of zakken voor de toets. Mocht de uitslag van de Cito eindtoets aanzienlijk hoger uitvallen dan het advies van de basisschool, dan kan de leerkracht van groep 8 beslissen om het advies naar boven bij te stellen. Het advies kan echter niet naar beneden bijgesteld worden. Daarnaast zal de school u op de hoogte houden van de open dagen van alle middelbare scholen in Apeldoorn. Een uitgebreide procedurebeschrijving krijgt uw zoon/dochter mee aan het begin van het schooljaar in groep 8. In groep 7 geven wij de ouders al informatie over de diverse onderwijssoorten en data van open dagen in het voortgezet onderwijs. Tevens ontvangen de ouders en leerlingen in groep 7 een voorlopig advies.
In schooljaar 2021/2022 zijn onze leerlingen uit groep 8 uitgestroomd naar de volgende vormen van voortgezet onderwijs:
We willen natuurlijk graag weten of de keuze voor de kinderen juist is geweest. Elk jaar is er overleg met de brugklasmentor over de leerlingen die naar het voortgezet onderwijs zijn gegaan. We bespreken dan ook onze oud-leerlingen die onderwijs op die school volgen. Ook ontvangen wij van alle middelbare scholen overzichten van de prestaties van onze oud-leerlingen.
Onze school kent een open aannamebeleid. Dat betekent dat ieder kind in principe welkom is. Het is prettig als u voor informatie een afspraak/eventueel rondleiding (als dat weer mogelijk is) maakt. U kunt hiervoor contact opnemen via de mail: info@hertogvgelre.nl of bellen met school op nummer 055-3665298.
Het nieuwe toelatingsbeleid binnen de gemeente Apeldoorn.
De basisscholen van de schoolbesturen Leerplein055, PCBO Apeldoorn en de Veluwse Onderwijsgroep gaan in 2022 over op een gezamenlijke vorm van aanmelding en plaatsing voor toekomstige vierjarigen. Hiermee komt een einde aan de verschillende regelingen per wijk of school. Voor kinderen die vanaf 1 mei 2019 geboren zijn, gaat dit gelden.
Door deze nieuwe manier van aanmelding en plaatsing heeft elk kind onder gelijke omstandigheden een gelijke kans op een basisschool van voorkeur. Kinderen kunnen zo veel mogelijk in de omgeving van hun huis naar een basisschool en ouders kunnen elke basisschool in Apeldoorn kiezen.
Aanmelden vanaf maart 2022
In maart 2022 ontvangen ouders met een kind geboren tussen 1 mei 2019 en 31 augustus 2019 het aanmeldformulier en informatie over het aanmelden en plaatsen. Vanaf dat moment kunnen deze kinderen worden aangemeld. Aanmelden doet u door het aanmeldformulier bij de school van eerste voorkeur in te leveren. Als onze school uw eerste keuze is, levert u het aanmeldformulier bij ons in. Digitaal aanmelden kan ook. Dit gaat via het digitale aanmeldformulier op www.basisscholenapeldoorn.nl. Uw aanmelding komt dan automatisch terecht bij uw eerst opgegeven school van voorkeur.
Wanneer er al een oudere broer of zus op onze school zit, heeft uw jongere kind een plaatsgarantie bij ons.
Altijd (opnieuw) aanmelden!
U meldt uw kind altijd (opnieuw) aan, óók als u in het verleden uw kind al had aangemeld op een basisschool. Dat geldt ook voor een kind waarvan een oudere broer of zus op onze school zit. Alleen op deze manier weten wij voor hoeveel kinderen een plaats gereserveerd moet worden.
Als u over een schriftelijk bewijs beschikt waaruit blijkt dat wij u in het verleden een plaats hebben toegezegd, bent u verzekerd van deze plaats wanneer u voor onze school kiest. Lever dan bij het aanmeldformulier het schriftelijk bewijs van de toegezegde plaats in.
Voor verdere informatie verwijzen wij u naar www.basisscholenapeldoorn.nl . Hier verschijnt regelmatig informatie over de nieuwe werkwijze.
Vanaf half maart 2022 kunt u met uw vragen over het toelatingsbeleid ook terecht bij de helpdesk.
We vinden het heel belangrijk dat uw kind zich veilig gaat voelen in de nieuwe klas, want dat is een voorwaarde om tot leren te komen. Om rustig te wennen aan onze school en de klas komt uw kind vóór de eerste lesdag een aantal dagdelen wennen in de klas. De leerkracht legt dan allerlei praktische zaken uit aan u en uw kind, zoals: waar hangen de jassen? Hoe ziet de dagstart eruit? Hoe werkt het kiesbord? In de kring stellen alle kinderen zich aan uw kind voor door hun naam te noemen. Daarna gaat uw kind lekker buiten spelen, een werkje maken of een spelletje doen.
Met de komst van de Wet passend onderwijs hebben alle scholen in Nederland een zorgplicht. Dat betekent dat scholen ervoor moeten zorgen dat iedere leerling die op hun school zit of die zich bij hun school aanmeldt een passende onderwijsplek binnen het samenwerkingsverband (SWV) van de school krijgt. Onze school werkt samen in het SWV Passend Onderwijs Apeldoorn.
Mocht onze school uw kind niet voldoende kunnen begeleiden, dan is het dus onze plicht om samen met u een andere basisschool binnen het SWV te zoeken die wel aan de onderwijsbehoefte van uw kind voldoet. De termijn hiervoor is zes weken, soms kan deze één maal verlengd worden met vier weken. Alle scholen binnen het SWV hebben een ondersteuningsprofiel waarin beschreven staat welke ondersteuning zij kunnen bieden aan leerlingen. Lees in ons OndersteuningsProfiel2021-2022 wat u mag verwachten van onze school.
Voor een plaatsing in het speciaal basisonderwijs (SBO) of speciaal onderwijs (SO) moet onze school bij het SWV een toelaatbaarheidsverklaring aanvragen. Met deze verklaring heeft een leerling recht op plaatsing in het SBO van het SWV of SO in heel Nederland. Onze school werkt nauw samen met SBO De Vorm, de school voor katholiek speciaal basisonderwijs van de Veluwse Onderwijsgroep.
Een leerling mag pas geweigerd worden als de school aan de zorgplicht, zoals hierboven beschreven, heeft voldaan. Een andere reden kan zijn dat er op de school van aanmelding geen plek is of als de ouders weigeren te verklaren de grondslag van het onderwijs van de school te respecteren.
Bij verhuizing buiten de regio gelden dezelfde regels; ouders melden hun kind aan op de school van hun voorkeur. Deze school bekijkt of ze het kind een passende plek kan bieden. Kan de school uw kind niet toelaten, dan biedt ze binnen zes weken een plek aan op een andere school waar het kind wel geplaatst kan worden. De school mag deze termijn één keer met maximaal vier weken verlengen. Verder blijft uw kind ingeschreven op een school totdat een andere school bereid is hem of haar in te schrijven. Kortom, de zorgplicht gaat in bij schriftelijke aanmelding op de nieuwe school.
Op de Hertog van Gelre werken wij met een continurooster, het zogeheten 5-gelijkedagenmodel. Elke schooldag gaan alle leerlingen van 08.30-14.00 uur naar school. Indien er een uitzondering op deze regel is, lezen ouders dit in de jaarkalender óf in de nieuwsbrief.
De eerste 10 minuten van elke ochtend zijn inlooptijden, zodat we om 08.30 uur meteen kunnen starten met het geven van onderwijs. Vanaf 8.15 uur zijn de kinderen welkom op het schoolplein. Vóór die tijd is er nog geen toezicht vanuit het team. Wel zijn er eventueel kinderen van de voorschoolse opvang op het plein, die onder eigen toezicht spelen.
Om 08.20 uur gaan de deuren open zodat de kinderen rustig naar binnen kunnen komen en de lessen om 08.30 uur kunnen starten
Het minimum aantal lesuren van groep 1 tot en met 8 is wettelijk vastgesteld op 7520 uur. Vanwege het continurooster verdeelt de Hertog van Gelre dit op gelijke wijze over alle schooljaren: leerjaar 1 en 2: 945 en leerjaar 3 t/m 8: 950 uren per jaar.
Schoolvakanties 2022-2023
Herfstvakantie | 24 t/m 28 oktober 2022 |
Kerstvakantie | 26 december 2022 t/m 6 januari 2023 |
Voorjaarsvakantie | 27 februari t/m 3 maart 2023 |
Goede vrijdag en Pasen | 7 t/m 10 april 2023 |
Meivakantie (incl. Koningsdag) | 24 april t/m 5 mei 2023 |
Hemelvaart (+extra vrije dag) | 18 en 19 mei 2023 |
Pinkstermaandag | 29 mei 2023 |
Zomervakantie | 10 juli t/m 18 augustus 2023 |
Tijdens studiedagen is uw kind ook vrij. In 2022-2023 gaat het om de volgende dagen:
donderdagmiddag 29 september 2022 | alle leerlingen vrij |
woensdag 9 november 2022 | alle leerlingen vrij |
vrijdagmiddag 2 december 2022 | groepen 1/2 om 12 uur vrij |
vrijdagmiddag 23 december 2022 | alle leerlingen om 12.00 uur vrij |
vrijdag 27 januari 2023 | alle leerlingen vrij |
vrijdagmiddag 24 februari 2023 | groepen 1/2 om 12.00 uur vrij |
maandag 13 maart 2023 | alle leerlingen vrij |
dinsdag 11 april 2023 | alle leerlingen vrij |
vrijdagmiddag 21 april 2023 | groepen 1/2 om 12.00 uur vrij |
vrijdag 16 juni 2023 | alle leerlingen vrij |
vrijdagmiddag 7 juli 2023 | alle leerlingen om 12.00 uur vrij |
Verlof kunt u twee weken van tevoren aanvragen bij de directeur van de school (calamiteiten uitgezonderd). Als een leerling zonder toestemming afwezig is, zal de directeur dit melden bij de leerplichtambtenaar.
U kunt hier een formulier verlofaanvraag maximaal 10 dagen downloaden.
U kunt hier een formulier verlofaanvraag meer dan 10 dagen downloaden.
Houdt u er rekening mee dat een verlofaanvraag uiterlijk zes weken van tevoren ingediend moet worden. In Nederland zijn alle kinderen vanaf 5 jaar leerplichtig. Ook voor verlof van kinderen op 4-jarige leeftijd vragen wij u het verlof aan te vragen (kennisgeving). Hiermee kunnen wij op een juiste manier de afwezigheid registreren.
Voor vakantieverlof (buiten de schoolvakanties) gelden de volgende regels:
● Ieder kind heeft het recht om minimaal tien aaneengesloten dagen per schooljaar met het gezin op vakantie te gaan. Soms kan dat niet in de schoolvakanties door de specifieke aard van het beroep van (één van) de ouders. Ouders kunnen dan bij de directie per schooljaar slechts eenmalig extra verlof aanvragen voor maximaal tien aaneengesloten dagen.
● Vakantie onder schooltijd is mogelijk als ouders seizoensgebonden werkzaamheden in bedrijfstakken hebben met een piekdrukte in de vastgestelde vakantieperiodes.
● Dit bovenstaande moet aantoonbaar gemaakt worden met een voldoende onderbouwde werkgevers- of accountantsverklaring. Daarin moet staan dat een vakantie in de reguliere vakantieperiodes van twee weken of meer leidt tot niet te overkomen bedrijfseconomische problemen. Alleen de verklaring dat gedurende de schoolvakanties een belangrijk deel van de omzet wordt behaald is dus niet voldoende.
● Voor verlof in de eerste twee weken na de zomervakantie mag geen toestemming worden gegeven.
Gewichtige omstandigheden
● Verhuizing: 1 dag
● Bijwonen van huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad: maximaal twee schooldagen als er ver gereisd moet worden; eigen dorp/stad maximaal 1 dag. Dit geldt dus niet voor huwelijken van buren/goede vrienden enz. De trouwkaart dient als bewijs; bij twijfel kan gevraagd worden om een kopie van de trouwakte.
● Bij ernstige levensbedreigende ziekte zonder uitzicht op herstel van bloed- of aanverwant tot en met de derde graad.
● Bij overlijden van bloed- of aanverwant: 1e graad max. vijf schooldagen, 2e graad max. twee schooldagen, 3e graad maximaal 1 schooldag.
● 25-, 40-, 50-jarig ambtsjubileum en 12,5-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders en grootouders: maximaal 1 schooldag.
Niet in aanmerking komen:
● Familiebezoek in buitenland
● Vakantiespreidingsproblemen (broers/zussen in andere regio’s)
● Goedkope vliegtickets
● Al aangeschafte vliegtickets
● Verkeersdrukte
● Wereldreis
● Sabbatical
Graden van verwantschap gezien vanuit het kind:
● 1e graad: vader en moeder
● 2e graad: broers, zussen, opa’s en oma’s
● 3e graad: ooms, tantes en overgrootouders
● 4e graad: neefjes en nichtjes
De school toetst enkel en alleen of de aanvraag passend is binnen de leerplichtwet. De leerplichtambtenaar kijkt waar nodig mee en kan bij twijfel/vragen rechtstreeks contact opnemen met u.
Morellenlaan 47
7322 JS Apeldoorn
telefoon:
(055) 366 52 98
e-mail:
info@hertogvgelre.nl
Deze school maakt deel uit van veluws onderwijsgroep